گیاه دارویی ارزشمند کبر (کورک ) در جزیره کیش یافت شد. به گزارش پایگاه خبری مردم کیش، گیـاه کبـر بـا نـام علمـی .Capparis spinosa L، گیاهی است زیبا، داراي شاخه هاي متعدد، پوشـیده از کرك، میوه بیضوي، گوشتدار و در آغاز به رنگ سـبز روشن است ولی تدریجاً مایل به قرمز می گردد. گیاه کورک […]

گیاه دارویی ارزشمند کبر (کورک ) در جزیره کیش یافت شد.

به گزارش پایگاه خبری مردم کیش، گیـاه کبـر بـا نـام علمـی .Capparis spinosa L، گیاهی است زیبا، داراي شاخه هاي متعدد، پوشـیده از کرك، میوه بیضوي، گوشتدار و در آغاز به رنگ سـبز روشن است ولی تدریجاً مایل به قرمز می گردد. گیاه کورک به فارسی در کتب طب سنتی کبر، کورز، کورزه، کورو به عربی کبار و به سریانی قبار نام برده می شود. غنچه های این درختچه ها را که ترشی می اندازند و خورده می شود نیز کورز، کورک، کبر می نامند. میوه آن به فارسی به نام خیار کبر و خیار شنگ معروف می باشد.منشـأ این گیاه برخی از نـواحی آسـیا بـوده و در برخـی از نواحی مدیترانه اقدام به کشت آن میکنند، در ایران در نواحی مختلف از جمله دامنه هـاي البـرز، سیسـتان و بلوچستان و شیراز و خراسان نیز مـیرویـد گیاه کبر در طب سنتی منطقه سیستان برای درمان امراض مربوط به کبد، طحال، رفع کم خونی و ضعف بدن مورد استفاده قرار می‌گیرد. میوه گیاه کبر در کشورهای مختلف برای پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری‌ها مصرف می‌شود. این میوه‌ها معمولاً به صورت تدبیر شده با سرکه مورد استفاده قرار می‌گیرند. کبر دارای یک تاریخ طولانی استفاده توسط انسان است؛ شواهد اولیه مصرف آن به حدود ۱۸۰۰۰ سال قبل در مصر علیا برمی‌گردد. همچنین در ۶۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح در ایران مورد استفاده بوده‌است. این گیاه بومی حوزه مدیترانه است و به خوبی به محیط‌های نامساعد، گرمای خشک و شدت‌های بالای تشعشع سازگار شده‌است. این گونه دائمی خاردار و خزان‌کننده گزینه مناسبی برای ازدیاد موفقیت‌آمیز در محیط‌های خشک، نیمه‌خشک و شور به‌شمار می‌آید. ویژگی‌های خاص کبر باعث شده‌است که در سال‌های اخیر فعالیت‌های مرتبط با کشت آن در برآورده ساختن تقاضای جهانی برای فرآورده‌های خوراکی آن مورد توجه بسیاری قرار گیرد؛ به ویژه این که با یک تمرکز فزآینده جهانی بر روی سامانه‌های تولید و کیفیت پایدار، تولید غذای پاک و سبز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار شده‌است. این گیاه به صورت خودروی، روی پرتگاه‌های سنگلاخی، در اکوسیستم‌های خشک ساحلی با تحمل بادهای شدید و در اکوسیستم‌های بیابانی گرم و خشک رشد می‌کند و چون توانایی بیشینه ساختن جذب عناصر غذایی از خاک را دارد، ویژگی‌های یک گیاه تطابق‌یافته با خاک‌های فقیر از عناصر غذایی و رطوبت را از خود بروز می‌دهد. کبر از طریق بذر یا قلمه ساقه تکثیر می‌شود؛ هرچند که با توجه به خفتگی بذر و مشکل استقرار قلمه‌های ریشه‌دار شده، توسعه کشت آن دارای محدودیت‌هایی است. از جوانه‌های تازه این گیاه و میوه این گیاه در کازرون جهت تهیه ترشی استفاده می‌شود که به ترشی میوه آن اصطلاحاً ترشی گلک و به ترشی جوانه‌های خود گیاه ترشی کورک گفته می‌شود .

این گونه درجزیره کیش نیز یافت شده استاین گونه پیش از این در کیش گزارش نشده بود و توسط یکی از کیشوندان علاقه‌مند (برزیده کارمند مخابرات) گزارش شده است.

  • نویسنده : مصیب شیرانی