اخیرا مردم کیش درگیر نیش حشره ای هستند که به گفته کارشناسان به احتمال زیاد پشه آئدس است. کوچک و بزرگ، زن و مرد فرقی ندارد، نیش را بر بدن فرو کند امان میبرد، آنقدر خارش و سوزش دارد که ممکن است پوست را هم زخم کند.
ستاره درخش/ اخیرا مردم کیش درگیر نیش حشره ای هستند که به گفته کارشناسان به احتمال زیاد پشه آئدس است. کوچک و بزرگ، زن و مرد فرقی ندارد، نیش را بر بدن فرو کند امان میبرد، آنقدر خارش و سوزش دارد که ممکن است پوست را هم زخم کند.
اطلاع رسانی ها و هشدارها بیشتر برای مصونیت از گزش پشه آئدس است چرا که با خود تب میآورد. این پشه به «ببر آسیایی» شهرت دارد. میگویند اگر تبش به استخوان برسد، استخوانشکن میشود. مدتها پیش در هرمزگان دیده شده و در بندرانزلی و رشت نیز دیده شده که نشان از وفور وجود آن در مناطق دارای آب راکد و بارندگی و رطوبت فراوان است.
استخوان درد شدید، سردرد، حساسیتهای پوستی و درد در ماهیچه و مفاصل و در نهایت خونریزی چشم، ناخنها و دستها از نشانههای بیماری پشه آئدس است. برخی از کارشناسان احتمال میدهند اگر نکات ایمنی رعایت نشود، این پشهها همراه با چمدان مسافران از شمال تا جنوب ایران گسترش خواهد یافت.
.
مراقب بشقاب های زیر گلدان باشید
یکی از مناطقی که این پشه در آنجا زیست میکند بشقابهای زیر گلدان و اطراف آن است که آب در آنجا میماند، گیاه بامبو نیز محلی برای رشد این پشه است و نقاطی که آب کولر جمع میشود نیز محل دیگری برای رشد و نمو این پشه خطرناک است.
مبارزه با پشه آئدس همچون مبارزه با پشه آنوفل (مالاریا) نیازمند آگاهی بخشی عمومی و عزم ملی است.
اسدالله احمدی، سرپرست مرکز بهداشت کیش در رابطه با پشه آئدس گفت: پشه آئدس، پشه ای است که بالقوه میتواند ناقل بیماریهای زیکا، تب دانگی و … باشد.
وی در گفتگو با برنامه تلویزیونی شب های کیش اظهار کرد: این پشه علاقه مند به تخم ریزی در آب های شیرین و تمیز و آبهای اطراف منازل مثل آب زیر گلدانها و زیر کولر گازی و آب های راکد و ظروف در باز است که در منزل استفاده میکنیم و در مقیاس بزرگ تر در محله و شهر این آبها میتوانند باعث تخمگذاری این پشه ها شود و جمعیت آنها تکثیر پیدا کند.
وی ادامه داد: اگر فرد بیمار از منطقه آلوده وارد منطقه ای مثل کیش شود که وفور پشه دارد احتمال این هست که فرد آلوده مورد گزش قرار گیرد و بیماری از طریق پشه به دیگران سرایت پیدا میکند.
وی تنها راه مبارزه با این پشه را بهسازی محیط دانست تا جمعیت این پشه پایین بیاید.
احمدی از مردم کیش خواست: در محوطه حیاط، آب زیر گلدان ها را خالی کنند و ظروف در باز و آب های راکد داخل حیاط و محیط اطراف منزل را پاک سازی کنند و مسئولین خدمات شهری از نشتی آب در معابر جلوگیری کنند.
ازدیاد بعد از بارندگی
مسئول حوزه بهداشت بیان کرد: بعد از بارندگی چون آب شیرین جریان دارد پشه ها هم زیاد میشوند و انتظار میرود در بارندگی بعد، حجم این پشه ها که تخم گذاری کردند و بارور شده، افزایش پیدا کند.
وی برای مقابله با ورود این پشه به منازل گفت: پنجره ها را توری بزنیم و در صورت امکان از حشره کش در محیط خانه استفاده کنیم تا از گزند آن در خانه در امان بمانیم.
احمدی این هشدار را داد که این پشه ها روز گرد هستند و در بیرون از خانه افراد را مورد گزش قرار میدهند و این کار را سخت میکنند و انتظار داریم تا همه همکاری کنند.
اما گویا نیش این حشره امان مردم کیش را بریده است تا جایی که در شبکه های اجتماعی مردم برای کسب اطلاعات و مقابله با نیش حشره و ارسال عکس های گزش برای دانستن راهکار بحث و تبادل نظر می کنند.
کارشناس بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری ها (حشره شناسی پزشکی) مرکز بهداشت بوعلی کیش برای آگاهی مردم اظهار کرد: اکنون در جزیره حضور پشه آئدس رو داریم و این گزش ها احتمالا می تواند گزش همین پشه باشد.
راههای جلوگیری از خارش ناشی از گزش
صفری بهترین راهکار را برای جلوگیری از خارش ناشی از گزش ها را شستوشو با آب و شامپو بدن غیر معطر و بعد زدن اسپری الکل طبی روی محل گزش دانست که هم باعث قطع خارش هم باعث بهبود جای گزش میشود.
این کارشناس بهداشت اذعان کرد: بهتر است مردم به سراغ حفاظت شخصی بروند، یعنی زمانی که می خواهند از خانه خارج شوند از اسپری یا لوسیون های دورکننده حشرات استفاده کنند و نیز لباس های رنگ روشن و گشاد بپوشند.
راهکارهای کاهش حضور ببر آسیایی
وی در ادامه اساسی ترین کار را بهسازی محیط و از بین بردن زیستگاه های این پشه دانست و افزود: مردم اطراف منزل را چک کنند و جهت جمع نشدن آب راکد؛ ظرف های سرباز حاوی آب مثل منبع های آب، ظرف های زیر کولر، زیر گلدانی ها، گل هایی که مستقیم داخل آب هستند، حتی لاستیک های بلااستفاده، زباله های اطراف منزل به خصوص قوطی های فلزی کنسرو و از این قبیل را کاملا بهسازی کنند، یعنی درب مخازن آب را ببندند، زیر گلدانی ها باید مرتب خشک و تمیز شوند، آب خروجی کولر باید یا وارد سیستم فاضلاب و یا به وسیله شلنگ یا حتی لوله کشی وارد باغچه شود تا جذب خاک گردد یا اینکه درون ظروف سر بسته تخلیه کنند.
https://mardomekish.ir/?p=3271
Tuesday, 17 December , 2024